1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Fáraók titkai PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2014. október 08. szerda, 13:50

Szeptember 25-én mi, hatodikosok  Szalay Gabi nénivel és  Porhajas Éva nénivel a Babilon Centerben  jártunk. Egy rendhagyó interaktív kiállításon az ókori Egyiptom és a fáraók titkaival ismerkedtünk meg.

 

Egyiptom

Az első teremben az egyiptomi, maja, sőt a boszniai piramisokról, valamint Tutanhamon fáraó átkáról is mesélt az animátor, aki végigkalauzolt minket a programon.

 

A következő teremben, egy balzsamozó kamrában, félhomály, egy szarkofág, benne egy halott egyiptomi hercegnő múmiája várt ránk. Minket is belevontak a balzsamozás utolsó fázisába, a halotti szertartásba. Ozirisz négy fiát alakító társunk „szent” köveket helyezett a múmia testére, amik megtisztítják a lelkét.

 

EgyiptomEgyiptom

 

Végső állomásunk a Kettős Igazság csarnoka volt.  Néhányan jelmezt öltöttünk, és eljátszottuk, hogyan kerül a halott hercegnő az alvilág ura, Ozirisz színe elé. Anubisz vezette a halottat Ozirisz elé. Ekkor egy hatalmas mérleg előtt találta magát. A mérleg egyik serpenyőjében a szívét jelképező tárgy volt.  A másik serpenyőbe Maat tollát tették, amely itt az igazságot jelenítette meg. A találkozáskor ítélet született, ez az igaz, tiszta lélek számára az örök életet hozta el. Aki elbukott a vizsgán, azt az alvilágba taszították. Tehát, ha a mérleg serpenyőjén a szív és a toll egyensúlyban áll, akkor a lélek bebocsáttatást nyert Ozirisz halhatatlan birodalmába. Mi isteni áldásokat olvasva segítettük át őt a túlvilágra. Sikeresen...

 

EgyiptomEgyiptom

 

Ezzel a játékos élményprogrammal könnyebben beleélhettük magunkat a 3500 évvel ezelőtti egyiptomiak világába.

Balkányi Lajos 6.B

Módosítás dátuma: 2014. október 11. szombat, 18:25