1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Alsós farsang 2015 PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2015. február 25. szerda, 13:25

„Figyelem, figyelem, közhírré tétetik: a farsangi mulatság elkezdődik! / Ide gyűljön apraja-nagyja, ha játékunkat látni akarja! / Aki itt van, haza ne menjen, aki nincs itt, az is megjelenjen!” Ezzel a népi kikiáltó rigmussal nyitottuk az idei farsang délelőtti mulatságát az alsó tagozatos kisdiákok nagy örömére.

 

 

 

Az év kereke gyorsan forog. Nemrég ünnepeltük karácsonyt, s lám, máris a farsangi forgatagban találtuk magunkat. Ezzel a vidám, jelmezes ünnepléssel már a tél elűzésére, a tavasz köszöntésére készülünk, hisz a farsang – mely vízkereszttel kezdődik, s hamvazószerdáig tart – nem más, mint a tavaszvárás ősi örömünnepe. Vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábu elégetésével próbáltuk, a régiekhez hasonlóan, elűzni az „ártó szellemeket”, melyek a téli sötét időszakban életre kelnek. Legalábbis a középkorban így gondolták az emberek. A régi babonákat mára elfelejtették ugyan, de a jelmezes, álarcos karnevál és a táncos mulatságok szokása máig megmaradt.

 

Az alsó tagozatos diákok valamennyien jelmezbe bújtak, hisz a jelmez ennek a napnak az egyik legfontosabb kelléke. A jelmezek kiválóak, szépek, ötlettől sziporkázóak voltak!

A 2. b osztály rövid ízelítőt mutatott be a farsangi legény- és leánycsúfolókból, megalapozva ezekkel a délelőtt vidám hangulatát.

Amikor felcsendült a zene, s már kezdődött volna a mulatság, mindenki meglepetésére hatalmas zajjal, kereplőzéssel a gyerkőcök közé futottak a „mohácsi” busók. Mint azt vezetőjük elmondta, azért érkeztek a Vajk-szigetre, hogy segítsenek elűzni a telet. Közben persze tréfásan meg-megijesztgették az ámuló gyerekcsapatot. Miközben bemutatták a nem teljesen hagyományos busó öltözéküket, vidáman megkergették a lányokat, meghúzkodták a hajunkat, zsákjaikkal megpüfölgették a közönséget. Nagy sikerük volt, pedig igen rút álarcokat öltöttek, mint az egyébként a mohácsi busóknak kötelező is!

 


Akcióban a busók

 

A rögtönzött busójárás után azután valóban kezdetét vette a bál. Vörös Árpád vezetésével sikerült igazi táncházi hangulatot varázsolni iskolánk tornatermében. Kisebbek- nagyobbak egyaránt szívesen ropták a tánclépéseket. Végül elmondhattuk: „Lám én tudok táncolni, itt maradok mulatni!”

 


Vörös Árpád

 

A farsangi program különböző helyszíneken folytatódott: kézműveskedhettek, énekelhettek, ügyességi próbákon vehettek részt a nebulók. Az idén a hagyományos tombola helyett zsákbamacskát vásárolhattak a gyerekek. A büfében pedig zsíros kenyér, sütemény, és szomjoltó ital várta őket.

A délelőtt záróakkordjaként körbevittük a hatalmas kiszebábot az iskola körül, ami végül beteljesítette sorsát, és feladatát: máglyára került! Vele együtt – úgy reméljük -, gondjaink, bánataink is elégtek. Míg a tűz elhamvadt, tavaszváró mondókákat mondogattunk, és felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű szépséges népdalunk. Mindezt verőfényes napsütés, igazi tavaszváró hangulat kísérte.

 


Tűzre vetették a gondokat

 

Köszönet a szülőknek, és a pedagógusoknak. Segítségükkel tartalmas, színes, vidám délelőttöt tölthettünk el együtt, mindannyiunk örömére. Jókedvünk pedig, reméljük, el sem múlik a következő farsangig!

Józsa Ibolya

 

További képek ITT!

Módosítás dátuma: 2015. február 25. szerda, 19:08