1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Vendégeink voltak PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2015. október 08. csütörtök, 11:14

Fennállása óta számos ismert, neves személyiség megfordult már az iskolában. Hívtunk vendégeket a kultúra, a pedagógia és a pszichológia, a tudomány és a sport világából. Vendégeink előadásokkal, bemutatókkal, beszélgetésekkel színesítették hétköznapjainkat és rendezvényeinket.

 

Ismert és elismert sportolók, írók, színművészek és közéleti személyiségek fogadták el meghívásunkat, és jöttek el hozzánk. Foglalkozásuk, hivatásuk mellett sokszor életükbe is betekintést engedtek. Örömünkre szolgált, hogy – főként a Szülők Akadémiája, Együtt a gyermekekért című sorozatunk keretében – az oktatás-nevelés, illetve a gyermekvédelem területén tevékenykedő szakemberekkel is volt módunk találkozni, eszmét cserélni, hisz szülőknek, pedagógusoknak egyaránt hasznos ismerettel szolgálnak a gyerekek nevelése, tanítása érdekében.

Listánk nem a teljesség igényével készült.

 

SPORT

Bárány Attila 2004-ben volt vendégünk. A Spartacus, a Honvéd és a ZF-Eger férfi vízilabda- csapatának 28-szoros válogatott centere. Bajnokok Ligája győztes, Világkupa 2. helyezett, Universiade– és ifjúsági EB győztes, junior vb-ezüstérmes. Hat magyar bajnoki címmel és egy Magyar Kupa elsőséggel büszkélkedhet.

 

 

Kassai Viktort 2011-ben a világ legjobb labdarúgó-játékvezetőjének választották. (Abban az esztendőben ő vezette a Barcelona – Manchester United Bajnokok Ligája döntőt.) A Vajkban 2010 őszén, műfüves kispályánk átadásakor járt.

Klampár Tibor: Világbajnok asztaliteniszező, a sportág ma is aktív legendája 2014-ben tartott bemutatót az iskolában. Partnere öregdiákunk, Mercz Zoltán volt.

 

 

Kovács Edit: háromszoros olimpiai bronzérmes, világbajnok tőrvívó. A Törekvés SE edzőjeként, Mohamed Aida és Stefanek Gertrúd társaságában látogatott a Vajk-szigetre 2009-ben.

Mohamed Aida: Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes tőrvívó.

Rippel Viktor: Nemzetközi hírű artista. Többszörös Guinness-rekorder.

Stefanek Gertrúd: Magyar bajnok, Európa-  és világbajnok, olimpiai bronzérmes tőrvívó.

 

 

 

KULTÚRA/MŰVÉSZET/SZÓRAKOZÁS

Bregyán Péter Jászai Mari-díjas színművész. Pályája során  több vidéki és budapesti színház tagja volt. Gyakori vendégünk az iskolai Kultúrfesztiválok zsűritagjaként, a zsűri elnökeként.

Felszeghy Csaba író, a Magyar Rádió munkatársa, a „Törökinduló” című kamaszregény szerzője. 2009 júniusában járt iskolánkban író-olvasó találkozón.

Figurina Animációs Kisszínpad Siklósi Gábor és Fers Klára alapította magánbábszínház. Először 2007 októberében, „Grim/m/aszok” című műsorukkal vendégeskedtek nálunk. Hagyományos bábukat, varázslatos technikákat, fantáziára épülő kéz- és tárgyjátékokat használnak, amivel kreatív játékra ösztönzik a gyerekeket és a felnőtteket.

 

 

Gór Nagy Mária színművész. Tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Thália Színháznak, az Arizona Színház  társulatának. 1984-ben alapította saját színitanodáját. Díjai: Thália emlékgyűrű, Déryné-díj. Több alkalommal élvezhettük iskolánkban a GNM Színitanoda előadásait.

Kézdy György (1936-2013) színművész, Jászai Mari-díjas Érdemes művész, Ivánka Csaba-díjas. Pályája során tagja volt a Nemzeti Színháznak, a Debreceni Csokonai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a kecskeméti Katona József Színháznak, a szolnoki Szigligeti Színháznak, a veszprémi Petőfi Színháznak. Dolgozott szabadfoglalkozású színészként is. A 2010-es beszélgetés során Petőfi János vitézéből is hallgattunk meg részleteket a művész előadásában.

 

 

Kodrucz Sándor fotóművész, fotóriporter. 2008 szeptemberében az iskolai reneszánsz hét alkalmából tekinthettük meg kiállítását.

Róka Szabolcs tanár, népzenész, Tinódi-díjas lantművész. Kétszer is szórakoztatta iskolánk közönségét interaktív mesemondásával.

Schäffer Erzsébet Pulitzer-díjas újságíró, publicista, Prima Primissima díjas. 2010 decemberében járt nálunk, és dedikálta anyákról-lányokról szóló „A temesvári lány” című kötetét.

 

BonBon – A Szolnoki Péter és Török Tamás alkotta könnyűzenei együttes a „20 éves a Vajk” egyik rendezvényén léptek fel.

Crystal: Az ír zenei hangzáson alapuló popzenét játszó zenekar szintén a 20., jubileum tanévben vendégszerepelt a Vajkban.

Harsányi Levente műsorvezető, énekes. 2001-2002-ben a legjobb rádiós műsorvezető. A pályaavatón futballozott tanárválogatottunk ellen.

Kósa L. Adolf: Az ismert televíziós a  Szülők-Nevelők Bálja vendége volt 2009-ben.

Író - olvasó találkozón járt nálunk 2016-ban Bosnyák Viktória, az iskolánkban is népszerű Tündérboszorkány című regény - és sok más nagysikerű gyerekkönyv - szerzője.

2018-ban Kovács Attila (Holden Rose) író több előadást is tartott a Vajk-sziget könyvtárában. A fő téma az olvasás volt.

 

PEDAGÓGIA/PSZICHOLÓGIA

Tari Annamária pszichológus,az  ún. Z generációról tartott előadást.

dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író, a Waldorf óvoda és iskola egyik megszervezője. „Mit kellene tudnom magamról és a gyermekemről” címmel tartott előadást, és beszélgetett az érdeklődőkkel iskolánkban.

 

 

dr. Zacher Gábor toxikológus  „Miért?” címmel tartott előadást a Szülők Akadémiáján.

 

 

Az összeállítás eredeti változata A 30 éves a Vajk-sziget Általános Iskola című kiadványban (2015) jelent meg. Készítette: Back Eszter.

Módosítás dátuma: 2018. szeptember 17. hétfő, 12:14