1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Reneszánsz Hét a Vajk-szigeten PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2008. október 16. csütörtök, 18:25

Hosszabb cikkben számolt be nemrégiben a XVIII. Kerület hivatalos internetes oldala a Vajk-szigeten lezajlott Reneszánsz Hét eseményeiről. Az alábbiakban mi is közzé tesszük Szabó Anikó írását. Az eredeti - Kodrucz Sándor fotóival illusztrált - szöveg itt olvasható , de a közeljövőben a Városkép című lapban is megjelenik. A saját oldalunkon látható felvételek az iskola archívumából valók.



A szeptember a reneszánsz hónap jegyében telt el a Vajk-sziget Általános Iskolában. A színvonalas rendezvények nemcsak a diákok között arattak sikert, hanem a szülőket is az iskolába vonzották…

Szeptember első heteiben a diákok és tanárok lelkes készülődésével indult a Vajk-sziget Általános Iskolában a Reneszánsz Évhez kapcsolódó programsorozat.

A gyerekek kedvükre válogathattak a meghirdetett 22 előzetes feladatból. Pontokat lehetett szerezni pajzsok tervezésével, csillagászati totó kitöltésével, reneszánsz játékok ismertetőjének elkészítésével. A kreatívabbak ékszerek vagy Mátyást ábrázoló portré elkészítését vállalhatták, reneszánsz öltözéket varrhattak babáiknak, kikiáltó rigmusokat írhattak. Az iskola aulájában látható tárlat bizonyítja, milyen sok tehetséges gyermeket szólított meg ez a kezdeményezés.

Szeptember harmadik hetében - a Reneszánsz Héten - a tanítási órák egy része is a stíluskorszak témájához kapcsolódott. A diákok bővítették ismereteiket, különböző játékos feladatokat oldottak meg, kézműveskedtek. A hét zárásaként pedig szeptember 26-án, az  Iskolanap délelőttjén Reneszánsz akadályverseny várta a tanulókat, hogy kiderüljön, kik a legügyesebbek, akik a  jutalmul kitűzött kiránduláson részt vehetnek.

A délutáni program Mátyás és Beatrix bevonulásával vette kezdetét, ekkor került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre is. A rendezvény a szülőket is az iskolába vonzotta, hiszen, aki eljött, színvonalas produkciókat láthatott. Fellépett a rendezvényen Mátyás udvari zenéjét megszólaltató kórus, reneszánsz zenével kedveskedett a Telures Kamaraegyüttes, s a Garabonciás Együttes táncosai nemcsak bemutatták, hogyan táncoltak a reneszánsz korában, hanem - a jelenlévők nagy örömére - szinte mindenkit tanulásra buzdítottak rögtönzött tánciskolájukban. Ezt követően reneszánsz kori időtöltések sora várta a gyerekeket. Íjászkodhattak, kipróbálhatták Paprika Jancsi csúzlizdáját, viaszpecsétet készíthettek, gólyalábazhattak. Aki pedig e nagy sürgés-forgásban netán megéhezett, olyan étkeket ízlelhetett meg, s olyan pompásan terített asztalokat láthatott, az osztályok szülői közösségeinek köszönhetően, melyeknek Mátyás szakácsai is csodájára járnának. A tartalmas és jó hangulatú napot az iskola diákjaiból álló együttes koncertje zárta.

Módosítás dátuma: 2015. február 27. péntek, 13:30