1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Világ- és Európa-bajnok vívók a Vajkban PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2009. február 16. hétfő, 12:10
Magyarország legnagyobb és legeredményesebb vívó utánpótlás bázisa, a Törekvés SE mutatkozott be a Vajk-sziget Általános Iskola tanulói és az érdeklődők előtt 2009. február 11-én. Az egyesület és az iskola együttműködésének eredményeként rövidesen ingyenes vívótanfolyam indulhat a Vajkban.



A vívó és kerekes székes vívószakosztályt is működtető egyesület, amely számos felnőtt és korosztályos bajnokot nevelt története során, népes küldöttséggel képviseltette magát a bemutatón. A Beliczay Sándor mesteredző vezette edzői kar tagjai és négy korosztályos versenyző mellett ellátogatott a Vajk-szigetre az egyesület szakosztályvezetője, a korábbi világ-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes Stefanek Gertrúd, a háromszoros olimpiai harmadik helyezett Kovács Edit, valamint a világkupa győztes, Európa-bajnok Mohamed Aida is.

 

A házigazda, Kucsák László iskolaigazgató rövid köszöntője után sorra megszólaltak a neves vendégek is. Stefanek Gertrúd a sportágban eltöltött csodálatos évtizedekről szólva ki-emelte, hogy bárki, aki egyszer megszerette a vívást, többé nem képes, persze nem is akar, elszakadni tőle. Mohamed Aida pályafutása kezdeti lépéseiről is megemlékezett. Elmondta, hogy valaha, kislányként, ő is egy a Vajkéhoz hasonló tornateremben ismerkedett meg a szakág alapjaival. Mint mondta, tőrözőként nem csak az jelent számára élményt, hogy „jól meg lehet szurkálni az ellenfelet”. Vívni a versenyzés izgalma, az utazások – válogatottként az egész világot bejárhatta –, de az évek során kialakult rengeteg barátság miatt is érdemes.

 

A folytatásban előbb ifjú versenyzők mutatták be az alapvető szúrásfajtákat, és vívtak öt tusig tartó, a lelkes közönség szurkolásától kísért csörtét, majd a klub közvetlen utánpótlásához tartozó két juniorkorú hölgy mutatta meg, hogyan kell bánni a tőrrel. (A világbajnokságra készülő Varga Zsófia ellenfele Szencz Dóra volt.)

 

A program befejezéseként a diákok beszélgethettek a sportolókkal, megtekinthették a különleges vívófelszerelést, kezükbe vehették a fegyvereket, felpróbálhatták a sisakokat. A versenyzők – beleértve a legfiatalabbakat is - türelmesen állták a rohamot, és számolatlanul osztották az autogramokat.

Módosítás dátuma: 2017. február 22. szerda, 13:16