1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

NAVA PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2011. augusztus 25. csütörtök, 10:24

Mi a NAVA?

A NAVA - teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum - a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai. A NAVA ezenkívül befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak mint a kulturális örökség részeinek megőrzését.

A NAVA olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Az archívum 2006. január 1-én kezdte meg munkáját. A Nemzeti Audiovizuális Archívumot a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemelteti.

A NAVA különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül - archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek a könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg. Az oktatási intézményekben található NAVA-pontok az adott intézmény diákjai, tanárai, hallgatói és kutatói számára állnak rendelkezésre, a nyilvános könyvtárak, múzeumok NAVA-pontjai pedig bárki számára szabad hozzáférést jelentenek az archívum gyűjteményeihez. 

A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes.

 

Vajk-sziget NAVA-pont

A NAVA-pontok korlátlan hozzáférést kaphatnak az Archívum gyûjteményeihez. NAVA-ponttá oktatási, könyvtári, kutatási, muzeális intézmény válhat regisztrációt követõen. Iskolánkban 2006 ősze óta vehetők igénybe az Archívum szolgáltatásai.

Forrás: www.nava.hu

 

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 25. csütörtök, 12:29