1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Rovarlesen PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2014. április 29. kedd, 08:44

A természettudományi szakkör március végén ellátogatott a Természettudományi Múzeumba.

 

 

Túránk úgy indult, hogy egy különteremben a rovarok életével ismertetett meg minket a múzeum egyik dolgozója érdekes játékokon keresztül. Vicces volt, amikor a tücsök ciripelését próbáltuk utánozni egy fából készült szerkezet segítségével. Az egyik kísérlet megmutatta nekünk, hogy miként látnak a rovarok az ultraibolya tartományban.
A sáskáknak összetett szeme van, és abból képez az agyuk egy képet.

 

 

Könnyebben el tudtuk képzelni a rovarok csápját az ember nagyságú makettek segítségével. Egyszerű háztartási eszközök jelképezték a különféle szájszerveket, például egy fogó a csáprágót helyettesítette.

A sok érdekesség után egyedül (múzeumi vezető nélkül) folytattuk túránkat. Átsétáltunk Noé bárkáján, majd megtekintettünk néhány rovart, amelyekkel akár saját környezetünkben is találkozhatunk. Egy berendezett konyha különböző szegleteiben felfedezhettünk számos kártevőt: legyet, hangyát, csótányt, egeret.

Az üvegtárlókban nagyrészt a Kárpát-medencéből származó preparált rovarpéldányok mellett, trópusi területekről származó ritkaságokat nézhettünk meg.

 

 

Mivel a foglalkozás témája a rovarok világát tárta elénk, a többi látnivaló megtekintésére ez alkalommal kevés idő maradt. Talán legközelebb az emberi evolúció vagy a gerinces ősállatok kialakulása kerül sorra…

 

További képek: ITT.

 

Balkányi Lajos 5. b

Módosítás dátuma: 2014. május 03. szombat, 08:00